31. tammikuuta 2016

Inspiraatio

Minulle inspiraatio on erittäin tärkeää, haluan kokea inspiraatiota kaikessa mitä teen. Elän tunteella ja pyrin tekemään vain asioita joita rakastan, niin vapaa-ajalla kuin työelämässäni. Mielestäni suoritustaso siinä mitä tekee, ei ole edes lähelle maksimia jos ei inspiroidu ja rakasta sitä mitä tekee.
 Itse haen inspiraatiota monista erilaisista asioista. Tärkeintä minulle on ylläpitää kiinnostus ja välttää tylsistyminen. Olen helposti tylsistyvä persoona, etenkin jos kyse ei ole urheilusta ja tavoitteet eivät ole tarpeeksi korkealla.

Pääasiana pidän sen että pystyn päivittäisessä elämässäni pitämään yllä mielenkiinnon ja inspiraation kohtaamiini tehtäviin. Tämä on kuitenkin monesti helpommin sanottu kuin tehty. Jos opin tai kehityn jossain asiassa päivän aikana, yritän aina oppia kokemaan että olen onnistunut siinä päivässä. Yritän joka päivä oppia jotain uutta ja kehittyä niin ihmisenä kuin ratsastajana.

Saan inspiraatiota hevosista. Hevoset ovat aina läsnä, ja tuovat ihmisenkin sitä kautta herkemmin tähän hetkeen. Hyvä suoritus vaatii aina täyden läsnäolon, ja juuri tämän takia rakastan urheilua ja ratsastusta. Hevoset opettavat minulle myös paljon.


Perhe ja ystävät ovat minulle myös erittäin tärkeitä inspiraation lähteitä. He osaavat kertoa realistisen kuvan siitä missä mennään, he neuvovat ja kannustavat. Heidän kanssaan voi myös irrottautua arjesta ja kiireestä, vaikka ihan vain lyhyellä sauna-illalla arjen keskellä. Inspiraationa minulle toimii myös ystäväni pitämät dancehall tanssitunnit, joissa musiikki vie mukanaan!




Asetan myös itselleni jatkuvasti tavoitteita. Asetan päämääriä ja pitkän aikavälin tavoitteita, mutta pysyäkseni inspiroituneena ja kannustettuna asetan aina matkan varrelle pieniä välitavoitteita. Olen myös oppinut huomaamaan pienet edistysaskeleet ja iloitsemaan niistä matkan varrella.



Itse adrenaaliiniin addiktoituneena ja urheilun ystävänä innostun monesta ja jään usein käymään ylikierroksilla. Kun tämä jatkuu pidemmän aikaa, on vastassa täys väsymys ja pettymys kun en kykene pitämään vauhtia yllä. Tämän takia pidän erittäin tärkeänä ispiraation lähteenä rauhoittumisen taidon. Muutama syvä hengitys, venyttely, jooga tai kynttilät ja rauhallinen musiikki tekee tehtävänsä. Rauhoittuminen tuo tähän hetkeen, se mahdollistaa isomman ymmärtämisen ja näkemisen siitä missä tällä hetkellä mennään. Kiireisenä ja stressaantuneena ihmisestä tulee helposti kapeakatseinen, emmekä huomaa muuta kuin negatiiviset asiat.



Jotta pysyn positiivisempana ja iloisempana käytän paljon sisäistä puhetta motivaationa. Hyvät sanat ja lauseet, niin ajateltuina, kirjoitettuina kuin ääneen sanottuna auttavat tässä.  Laput sanoineen tai lauseineen löytyvät usein huoneestani muistuttamassa minua.




Olen myös kokenut toimivaksi ja mielekkääksi sen, että päästän hetkeksi irti ja annan elämän vain edetä omalla tavallaan. Näin havahtuu jonkin ajanpäästä elämäntilanteista, joista osasi vain haaveilla. Usein tavoite tuntuu tulevan toteen nopeammin myös tällä tavalla.



Vaikka tykkään olla paljon itsekseni ja tehdä omia projektejani. Kaipaan välillä paljon ihmisiä ympärilleni. Välillä on siis kiva käydä kaupungissa, pukeutua muodikkaasti ja nauttia erilaisesta elämästä.


Mitä mieltä te olette inspiraatiosta ja miten ylläpidätte inspiraation elämässänne?












24. tammikuuta 2016

2016 tavoitteet ja toiveet

Uusi Vuosi antaa aina mahdollisuuden pysähtyä, miettiä mennyttä vuotta ja luoda uusia tavoitteita. Itselläni tämä ajankohta siirtyi tammikuun puolelle, kun elämä oli niin hektistä vielä vuoden vaihteen yli. Mielestäni tällainen prosessi vaatii aina rauhoittumisen, jotta osaa aidosti kuunnella itseään.

Viime vuonna tein tarkan suunnitelman vuodelle 2015, johon kirjoitin ylös konkreettisia tavoitteita ja asioita joita halusin tehdä. Tänä vuonna tavoitteet ovat isompia, enemmänkin tiettyyn suuntaan ohjaavia. Pääsuuntia, joille ei niinkään voi asettaa konkreettisia tavoitteita, sillä tiedän asioiden muovautuvan oikein, kunhan työstän asioita eteenpäin.

Itse kävin läpi mitä kaikkea sain aikaan viime vuonna. Näihin olen tyytyväinen. Sain tästä potkua asettaa korkeita tavoitteita tällekin vuodelle. Vuoteen kuuluu myös konkreettisten tavoitteiden lisäksi enemmän rauhoittumista ja etenemiseen uskomista, ilman että tarvitsee hikipinnassa tehdä töitä unelmien eteen aamusta-iltaan.

Tavoitteeni

Opinnot
Olen kohta vuoden edistänyt kehitysmaatutkimuksen opintojani Helsingin yliopistolla. Nyt tiedän että tämä on minun paikkani, joten nyt hankkiudutaan Yliopistoon kirjoille, ja aloitetaan opintojen edistäminen vielä aktiivisemmin.  (4 vuotta on kokeiltu montaa alaa, ja myös hankittu 1 tutkinto, koulutettu hieroja,) Ihanaa kun tietää mitä haluaa!

Ratsastus

Ratsastus muovautui joka päiväiseen elämääni viime vuonna, asetin selkeät tavoitteet joiden eteen olen tehnyt kovasti töitä. Nämä unelmat ja tavoitteet ovat jääneet elämään kanssani joka päivä ja näen itseni työstämässä tätä unelmaa loputtomiin.
Haluan kehittyä hevosentuntijana, ratsastajana sekä haluan luoda isomman tarinan, jolla voidaan inspiroida ihmisiä.
Ratsastuksellisesti, haluan ratsastaa eri hevosia ja tärkeimpänä haluan päästä ratsastamaan estehevosia. Estepuoli on ollut jäissä jo hetken, tavoitteena on kuitenkin saada oma estehevonen, jonka kanssa voin säännöllisesti valmentautua ja päästä tulevaisuudessa hyppimään 120-130cm kisoja. 
Haluan myös oppia paljon hevosista, etenkin heidän luontaisesta kommunikaatiosta ja siitä, miten ihminen voi luoda paremman yhteyden hevosensa kanssa.

Ratsastukseni avulla haluan paremmin oppia tuomaan esille sen, paljonko töitä asioiden eteen saa tehdä, ja kuinka paljon itselläni tulee kokoajan haasteita eteen (terveys, oma-elämä, talous jne.) Haluan oppia hyödyntämään kokemuksiani niin, että ne oikeasti yltävät ihmisten luokse, levittämään inspiraatiota ja tohkeutta unelmoida. Itse uskon unelmiin ja rohkeuteen mennä päättömästi niitä kohti, olivat ne sitten kuinka älyttömän mahdottoman oloisia.
Tähän sisältyy some-toiminnassa kehittymistä, uusien yhteystyökumppaneiden etsimistä ja löytämistä, sekä rohkeus jakaa kokemukseni avoimemmin. Aito tarina on se juttu.


Oma-aika, Vapaa-aika.

Olen erittäin hyvä siinä että teen hommia liikaa, ja unohdan rentouden ja vapaa-ajasta nauttimisen. Tämä päätykin aina siihen että terveys menee ja pakottaa ottamaan iisimmin.
Vuoden tavoitteeseen kuuluukin arkeen hyvän rytmin löytäminen (työ, ratsastus, opinnot, vapaa-aika, ystävät/perhe).
Minulle aidot ystävyyssuhteet ja perhe ovat erittäin tärkeitä. Välimatkat ovat miellä pitkiä, mutta haluan tietoisesti panostaa näiden suhteiden hyvänä pysymiseen. Loppujen lopuksi, ne ovat meille ne tärkeimmät, kun elämä tuo haasteita eteemme.

Konkreettisesti
Konkreettisesti tiedän että haluan löytää ratsastustallin, jossa kehityn esteratsastajana. Haluan löytää uusia yhteistyökumppaneita, joiden kanssa pääsemme rakentamaan ja jakamaan inspiroivaa urheilutarinaa. Haluan parantaa some-kanaviani: enemmän kuva ja video materiaalia, enemmän inspiroivia ja selkeitä julkaisuja, kanavien laajentamista ja niiden käyttämisessä kehittymistä. Haluan myös löytää toisen asunnon ystäväni kanssa aivan Helsingin keskustasta, jotta opiskelu ja urheileminen mahdollistuu yhtä aikaa.
Toivon myös some-kanavieni laajenevan lukijoiden keskuudessa sellaiseksi, että lukijat uskaltavat avoimesti kommentoida, vastata ja kysyä kysymyksiä. Olisi ihana luoda sivu, jossa yhdessä jaamme kokemuksia ja opimme toisiltamme.

Mitä tavoitteita ja unelmia sinä asetat itsellesi tälle vuodelle? Kerro se rohkeasti meille kommentoimalla:) Näin tavoitteesi on myös voimakkaampi, kun uskallat puhua siitä:)  



”Luo unelma, kävele sitä kohti ja usko siihen”
”Kannusta itseäsi ja muita”
”Ole rohkea, auta ja anna muiden myös auttaa sinua”

Rakkaudella,

Ramanda

16. tammikuuta 2016

Jäämies ja kylmähoito

Olen tutustunut Kylmähoitoon edellisellä tallillamme, jossa Atte hoiti ravureita ja ratsuja. Kävin viime keväänä itse Atella hoidossa, jossa käytimme hieronnan ja kinesioteippauksen lisäksi myös kylmähoitoa apuna selän ja lonkan kipuihin. Hoidosta oli selvää hyötyä ja kesän kisakausi sujui kivuttomasti. Kylmähoito on kuitenkin tehokkaampaa hevoselle, mutta toimii myös hyvin ihmisillä. 

Hoito suoritetaan pienellä laitteella, josta tulee kovalla paineella erittäin kylmää höyryä (käsittääkeni n. -70 C). Atte kävi ensin käsin Xeten läpi, ja totesi että selkälihakset ovat tiukalla sekä hieman niska, jota Xettekin on hieman aristanut jos itse olen sitä hieronut. Mitään vakavaa ongelmaa ei kutienkaan ollut, joten teimme täysvaltaisen hoidon, jossa Atte kävi kylmällä läpi koko hevosen.
Moni miettii säikkyykö hevonen moista hoitoa, kaikki hevoset on kutienkin aina saatu hyvin hoidettua. Xette on vanha ja persoonaltaan helposti säikkyvä ja koska Xette on tallin johtaja, ei ollut helpoin tehtävä hänelle olla yksin sisällä tallissa ja jättää muut ulos. Ennen hoidon aloittamsita X oli tosi jännnittynyt, johon en syytä tiedä. Hoidon ensimmäiset 1-2 min X ihmetteli ja liikkui jonkin verran, tämän jäljkeen se jo seisoi aivan paikoillaan vain kuunnellen ja katsellen Attea ”mitä sä niinku teet mulle?” ilmellä. Hoidossa meni vain reilu 10 minuuttia ja lopuksi Xettekin jo vain seisoi alahuuli roikkuen ja nauttien hoidon vaikutuksista.

Kylmähoidon vaikutuksista. Hoito tekee tetynlaisen shokin lihakseen, jolloin keho aktivoituu ja hoitaa ”vaivaa” /shokkia itse sisältäpäin. Tämän seurauksena saadaan lihas rennoksi heti ja keho lähtee hoitamaan itse itseään.  Hoito on hyvin kokonaisvaltainen ja sillä voidaan hoitaa kipuja, lihasjumeja sekä turvallisesti myös vaivoja joiden syy ei oikeain aukea tutkimuksissa.
Mekanismina toiminta jossa keho itse hoitaa itse itseään on hyvin turvallinen ja mielekäs. Tällöin keho ei saa itseensä mitään uusia aineita (kortisoni ym.), eikä sitä erityisesti rasiteta tai väännetä (hieronta, fysioterapia), josa aina on pieni mahdollisuus että aiheutamme turhaa kipua ja rasitusta. Fysiologisista vaikutuksista ja tapahtumista hevosessa saan lähiaikoina enemmän tietoa ja kirjoittan näistä myös teille. Itse olen urheiluhieroja, minkäpohjalta ymmärrän jotain lihaksistosta ja sen hoitamisesta, ja omat ajatuskeni syntyvät pääosin tältäpohjalta. 

Hoidon jälkeen Xette vaikutti kovin rauhalliselta ja tyytyväiseltä. Lihakset tuntuivat hyvin rennoilta ja irtonaisilta koko kehossa, verrattuna aikaisempaan. Lihaksen tulisi aina olla rento ja höllyvä jotta se pystyy toimimaan optimaalisesti. Hoidon jälkeen hevosilla on tapana olla hyvin löysiä kaksi päivää, jonka jälkeen seuraavina kahtena päivänä hevosella on paljon energiaa. Treeneistä, kuten hoidoistakin kestää aina palautua ja siksi kaksi päivää menee löysissä merkeissä. Xette ei tuntunut seuraavana päivänä niin löysältä kun olin varoituksen jälkeen olettanut, mutta kävimme yksin kaupunki-maastoilulla Ylästössä, mikä ei normaalisti tulisi kuuloonkaan. Joten todellakin nautin tästä Xeten löysästä päivästä!;) Toisena päivänä kaupunki-maastoilu jäi lyhyemmäksi, sillä X oli jo sen verran pirteämpi, että se ei ollut mukavaa kummallekkaan, kun moni asia oli taas ”vaarallinen” ja X säpsyili hieman.
Odotan innolla maanantain valmennusta ja valmentajani kommentteja Xetestä. Mahtaako hän huomata eroa? Itse huomasin että X pysyi mukavemmin muodossa, aktivoi herkemmin selkälihakset ja liike tuntui sujuvammalta läpi hevosen kaikissa askel-lajeissa. Etujalkojen lavat liikkuivat mielestäni isommalla liikkeellä ja X nosti lapoja paremmin ylös. Kaikin puolin hoito vaikutti erittäin hyvältä, ja ennen kesää tulen kyllä palkitsemaan hevoseni vielä yhdellä hoidolla. Se ansaitsee sen ja samalla ratsastuksemme tulee sujumaan paremmin. Kisakautta odotellessa!! Eihän ihmisenkään ole mukava liikkua oireilevalla keholla.
Kylmähoito on siis erittäin kokonaisvaltainen ja tehokas hoitomenetelmä hevosellesi. Suosittelen sitä etenkin silloin jos mikään muu ei tunnu auttavan. Se on erittäin tehokasta ja aika ystävällistä, 30min meni hevosen hakuun, hoitoon ja ulosvientiin yhdessä, mieti!!! Hoito ei hinnallakaan ole pilattu. Voit myös hoitaa itsesi samalla kertaa kun hevosesi hoidetaan;)
 
Atte kertoi muutaman keissin hoidoista:

1: Ravuri, voittanut paljon, mutta ei millään enään saatu hevosta kuntoon ja olivat jo viemässä lopetettavaksi, mutta päättivät kokeilla pientä kylmähoito sarjaa. Ravurille tehtiin lyhyt kylmähoito sarja, se palasi kisakehään nopeasti ja kahdesta ensimmäisestä kisasta heti voitot.

2: Pikkuponi jota tyttö ei voinut koskaan hoitaa yksin, sillä se vain puri ja oli erittäin haasteellinen. Poni hoidettiin kerran, huom vain kerran! Ja tämän jälkeen tyttö pystyi jo ponia yksin hoitamaan ja laittamaan valmiiksi ratsastusta varten.

Nämä esimerkit osoittavat sen että kun hevosella on kipuja, se ei ole oma itsensä. Olemme usein tietämättömiä näsitä kivuista, hehän piilottavat ne hyvin. Kivut kutienkin tuovat helposti esille ongelmallista käytöstä ja aggressiivisuutta. Tehdään siis palvelus hevosillemme ja annetaan ammattilaisten hoitaa heidät. Samalla autamme itseämme, kun yhteisestä elämästä hevosemme kanssa tulee mukavempaa. Win-Win situation on syntynytJ


Tässä vielä yksi artikkeli aiheesta: 
http://cryonicmedical.fi/data/documents/HU-13-Huippukylmahoito-hevostenkin-apuna.pdf