16. tammikuuta 2016

Jäämies ja kylmähoito

Olen tutustunut Kylmähoitoon edellisellä tallillamme, jossa Atte hoiti ravureita ja ratsuja. Kävin viime keväänä itse Atella hoidossa, jossa käytimme hieronnan ja kinesioteippauksen lisäksi myös kylmähoitoa apuna selän ja lonkan kipuihin. Hoidosta oli selvää hyötyä ja kesän kisakausi sujui kivuttomasti. Kylmähoito on kuitenkin tehokkaampaa hevoselle, mutta toimii myös hyvin ihmisillä. 

Hoito suoritetaan pienellä laitteella, josta tulee kovalla paineella erittäin kylmää höyryä (käsittääkeni n. -70 C). Atte kävi ensin käsin Xeten läpi, ja totesi että selkälihakset ovat tiukalla sekä hieman niska, jota Xettekin on hieman aristanut jos itse olen sitä hieronut. Mitään vakavaa ongelmaa ei kutienkaan ollut, joten teimme täysvaltaisen hoidon, jossa Atte kävi kylmällä läpi koko hevosen.
Moni miettii säikkyykö hevonen moista hoitoa, kaikki hevoset on kutienkin aina saatu hyvin hoidettua. Xette on vanha ja persoonaltaan helposti säikkyvä ja koska Xette on tallin johtaja, ei ollut helpoin tehtävä hänelle olla yksin sisällä tallissa ja jättää muut ulos. Ennen hoidon aloittamsita X oli tosi jännnittynyt, johon en syytä tiedä. Hoidon ensimmäiset 1-2 min X ihmetteli ja liikkui jonkin verran, tämän jäljkeen se jo seisoi aivan paikoillaan vain kuunnellen ja katsellen Attea ”mitä sä niinku teet mulle?” ilmellä. Hoidossa meni vain reilu 10 minuuttia ja lopuksi Xettekin jo vain seisoi alahuuli roikkuen ja nauttien hoidon vaikutuksista.

Kylmähoidon vaikutuksista. Hoito tekee tetynlaisen shokin lihakseen, jolloin keho aktivoituu ja hoitaa ”vaivaa” /shokkia itse sisältäpäin. Tämän seurauksena saadaan lihas rennoksi heti ja keho lähtee hoitamaan itse itseään.  Hoito on hyvin kokonaisvaltainen ja sillä voidaan hoitaa kipuja, lihasjumeja sekä turvallisesti myös vaivoja joiden syy ei oikeain aukea tutkimuksissa.
Mekanismina toiminta jossa keho itse hoitaa itse itseään on hyvin turvallinen ja mielekäs. Tällöin keho ei saa itseensä mitään uusia aineita (kortisoni ym.), eikä sitä erityisesti rasiteta tai väännetä (hieronta, fysioterapia), josa aina on pieni mahdollisuus että aiheutamme turhaa kipua ja rasitusta. Fysiologisista vaikutuksista ja tapahtumista hevosessa saan lähiaikoina enemmän tietoa ja kirjoittan näistä myös teille. Itse olen urheiluhieroja, minkäpohjalta ymmärrän jotain lihaksistosta ja sen hoitamisesta, ja omat ajatuskeni syntyvät pääosin tältäpohjalta. 

Hoidon jälkeen Xette vaikutti kovin rauhalliselta ja tyytyväiseltä. Lihakset tuntuivat hyvin rennoilta ja irtonaisilta koko kehossa, verrattuna aikaisempaan. Lihaksen tulisi aina olla rento ja höllyvä jotta se pystyy toimimaan optimaalisesti. Hoidon jälkeen hevosilla on tapana olla hyvin löysiä kaksi päivää, jonka jälkeen seuraavina kahtena päivänä hevosella on paljon energiaa. Treeneistä, kuten hoidoistakin kestää aina palautua ja siksi kaksi päivää menee löysissä merkeissä. Xette ei tuntunut seuraavana päivänä niin löysältä kun olin varoituksen jälkeen olettanut, mutta kävimme yksin kaupunki-maastoilulla Ylästössä, mikä ei normaalisti tulisi kuuloonkaan. Joten todellakin nautin tästä Xeten löysästä päivästä!;) Toisena päivänä kaupunki-maastoilu jäi lyhyemmäksi, sillä X oli jo sen verran pirteämpi, että se ei ollut mukavaa kummallekkaan, kun moni asia oli taas ”vaarallinen” ja X säpsyili hieman.
Odotan innolla maanantain valmennusta ja valmentajani kommentteja Xetestä. Mahtaako hän huomata eroa? Itse huomasin että X pysyi mukavemmin muodossa, aktivoi herkemmin selkälihakset ja liike tuntui sujuvammalta läpi hevosen kaikissa askel-lajeissa. Etujalkojen lavat liikkuivat mielestäni isommalla liikkeellä ja X nosti lapoja paremmin ylös. Kaikin puolin hoito vaikutti erittäin hyvältä, ja ennen kesää tulen kyllä palkitsemaan hevoseni vielä yhdellä hoidolla. Se ansaitsee sen ja samalla ratsastuksemme tulee sujumaan paremmin. Kisakautta odotellessa!! Eihän ihmisenkään ole mukava liikkua oireilevalla keholla.
Kylmähoito on siis erittäin kokonaisvaltainen ja tehokas hoitomenetelmä hevosellesi. Suosittelen sitä etenkin silloin jos mikään muu ei tunnu auttavan. Se on erittäin tehokasta ja aika ystävällistä, 30min meni hevosen hakuun, hoitoon ja ulosvientiin yhdessä, mieti!!! Hoito ei hinnallakaan ole pilattu. Voit myös hoitaa itsesi samalla kertaa kun hevosesi hoidetaan;)
 
Atte kertoi muutaman keissin hoidoista:

1: Ravuri, voittanut paljon, mutta ei millään enään saatu hevosta kuntoon ja olivat jo viemässä lopetettavaksi, mutta päättivät kokeilla pientä kylmähoito sarjaa. Ravurille tehtiin lyhyt kylmähoito sarja, se palasi kisakehään nopeasti ja kahdesta ensimmäisestä kisasta heti voitot.

2: Pikkuponi jota tyttö ei voinut koskaan hoitaa yksin, sillä se vain puri ja oli erittäin haasteellinen. Poni hoidettiin kerran, huom vain kerran! Ja tämän jälkeen tyttö pystyi jo ponia yksin hoitamaan ja laittamaan valmiiksi ratsastusta varten.

Nämä esimerkit osoittavat sen että kun hevosella on kipuja, se ei ole oma itsensä. Olemme usein tietämättömiä näsitä kivuista, hehän piilottavat ne hyvin. Kivut kutienkin tuovat helposti esille ongelmallista käytöstä ja aggressiivisuutta. Tehdään siis palvelus hevosillemme ja annetaan ammattilaisten hoitaa heidät. Samalla autamme itseämme, kun yhteisestä elämästä hevosemme kanssa tulee mukavempaa. Win-Win situation on syntynytJ


Tässä vielä yksi artikkeli aiheesta: 
http://cryonicmedical.fi/data/documents/HU-13-Huippukylmahoito-hevostenkin-apuna.pdf


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti