21. joulukuuta 2015

Loukkaantumisen ennaltaehkäisy

Ratsastaessa voi aina sattua ja tapahtua. Rauhallisinkin yksilö voi pelästyä ja hevosen selästä voi tippua. Hevosia käsitellessäkin voi tapahtua paljon pieniä asioita jotka voivat altistaa loukkaantumisille. On olemassa hyviä keinoja joilla loukkaantumisen riskejä voi ennaltaehkäistä ja pienentää, tässä omia ajatuksia ja vinkkejä aiheesta.

Aloittaisin alkulämmittelystä. Jo ennen tallille menoa on hyvä tehdä pieni alkuverryttely. Itse käytän tähän aikaa 10-15 minuuttia. Kotona ollessani käytän apuna jumppamattoa, rullaa ja pilatespalloa. Näillä välineillä voi lämmittää, hieroa ja venytellä lihaksia lämpimäksi. Ratsastus on kokonaisvaltainen laji joten kaikki kehonosat tulee lämmitellä. Itse keskityn pääasiassa keskivartalon verryttelyyn ja herättelemiseen (selkäongelmista johtuen).  Lämmittelyyn on hyvä kuulua pientä sykkeen kohotusta, lyhyitä /dynaamisia venyttelyitä sekä hermoston herättelyä ja aktivoimista, pienillä nopeilla liikkeillä. Kannattaa aina huomioida oma keho ja keskittyä pääosin siihen kehonalueeseen mikä on jäykin, vaikein tai ongelmallisin.
Lämmittelyä voi myös harrastaa tallilla, jos vaikka ei ole muualla mahdollisuutta tai on kiireisempi päivä. Hevosta hakiessa ja tallilla kävellessä voi kävellä mm. varpailla, kantapäillä,  jalan ulkosyrjällä ja pyöritellä käsiä. Kaverin kanssa jutellessa voi nilkat pyöritellä vetreiksi ja tehdä varpaillenousua. Ennen hevosenselkään nousua voi tehdä lyhyet ja nopeat herättelevät venytykset.

Kun keho on lämmin, on tärkeää aktivoida aivot ja hermosto. Mieti ennen selkään nousua mitkä oli ne sinulle tärkeät asiat omassa ratsastuksessa tällä hetkellä. Voit kerrata mielessä minkälainen on hyvä istunta, mitkä lihakset ovat jämäkät ja tiukat, mitkä taas pidetään rentona. Mielikuvaharjoittelu on aina kannattavaa ja valmistaa kehoa tulevaan treeniin. 

Hevosenselässä pitää alusta saakka olla hereillä! Olipa sitten kyseessä vilkas ja nopea tai hitaamman puoleinen hevonen, aina voi jotain sattua. Joten kun on kroppa lämmitelty se sopii heti paremmin hevosenselkään, pääsemme hyvään istuntaan ja tukevaan asentoon. Ratsastaessa ja tallilla ollessa pitää muistaa seurata muuttuvaa ympäristöä, lukea hevosen pienen pieniäkin signaaleja, jotta voi heti reagoida kun jotain tapahtuu. 

Ympäristön ja hevosen tarkkailu mahdollistaa meidän reagoimisen nopeammin. Alkuverryttely nopeuttaa meidän omaa reaktioaikaa. Kaatumisia ja sattumuksia ei koskaan voi täysin välttää. Verryttelyllä pystymme kuitenkin vähentämään loukkaantumisriskiä, kun keho kestää paremmin nyrjähdykset, venähdykset ja kaatumiset. Kylmä lihas ja nivel repeytyy ja rikkoutuu herkemmin kuin lämmitelty. Verryttelyn aikaan saaminen ei ole helppoa, mutta se on iso tapaturmavakuutus, kun se voi mahdollistaa tippumisenkin jälkeen ratsastuksen, kun taas tekemättä jättäminen voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa viikkojen/kuukausien loukkaantumisen. Verryttelyn voi tehdä tallilla yhdessä muiden tuntilaisten  tai kavereiden kanssa yhdessä, jolloin se on helppoa ja mukavaa. Siinä voi samalla kuulumisetkin vaihtaa;)
Kypärä on sitten se tärkein henkivakuutus. Pitäkää se aina päässä ja käyttäkää myös turvaliiviä tarvittaessa. Itse käytän turvaliivia aina esteillä ja joskus myös kouluratsastuksessa jos hevosemme on erityis säikyllä tuulella. Mielummin näytän hölmöltä (tosin en oikeastaankoskaan ole tajunnut miksi turvaliivi on hölmön näköinen) ja pystyn ratsastamaan myös huomenna, kun se että ulkonäön säilyttämisen takia katkaisen muutamat kylkiluut ja joudun ratsastus tauvolle. 


Hyvää, turvallista ja rauhallista hevostelu-Joulua kaikille!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti