8. marraskuuta 2015

Kaikki irti valmennuksesta

Valmennuksesta kannattaa aina pyrkiä ottamaan kaikki irti. Itselläni tämä halu saada kaikki mahdollinen irti yhdestä valmennuksesta ratsastuksen puolella sai alkunsa siitä, että minulla oli varaa ottaa valmennuksia vain kerran kahdessa tai kolmessa viikossa, joten kaikki piti pistää muistiin, jotta pystyisin harjoittelemaan laadukkaasti yksin valmennuksienkin välissä.
Tällä hetkellä valmentaudun kerran viikossa, ja välillä tuntuukin että eihän tuossa välissä ehdi tarpeeksi harjoitella yksin. Vaikka se ei ole totta, sillä on aina plussaa ratsastaa valvovan silmän alla.
Harjoituksiin kannattaa ja tulee valmistautua kunnolla, harjoitusten aikana tulee keskittyä tekemiseen ja pyrkiä löytämän se oikea tunnetila itsessään ja hyvä yhteys hevoseen, harjoituksen jälkeen kannattaa vielä kerrata jotta läpikäydyt asiat varmasti jäävät mieleen.
Alkulämmittely kannattaa toteuttaa lajinomaisesti, ja mahdollisimman helposti. Alkulämmittelyn toteutukseen vaikuttaa moni seikka ja ympäristö jossa se tehdään. Sen olisi kuitenkin hyvä sisältää yleinen kehoa lämmittelevä osuus (esim. pyöräily tai hölkkä), hermostoa ja mieltä herättelevä osuus sekä lyhyet ja dynaamiset venyttelyt. Tämän lisäksi on hyvä käydä mielessä läpi mitä viimeksi on harjoiteltu, ja mihin tällä kertaa keskitytään. Näin mahdollistetaan se että keho ja mieli toimii heti ratsastuksen alusta asti, eikä aikaa kulu hevosen selässä myös oman kehon ja mielen herättelemiseen. 
Itse jumppaan tällä hetkellä selkää ja keskivartaloa paljon ennen ja jälkeen ratsastuksen, sillä se jumiutuu muuten pahasti. Käytän hyödykseni mm. rullaa ja pilatespalloa, suosittelen! Toimivat myös kehonhuollossa mainiosti. 
Valmennuksen alkaessa olisi hyvä että hevosen kanssa on jo lämmitelty ja yhteistyölöydetty, jotta kun valmentaja saapuu paikalle harjoitukset voidaan aloittaa heti. Jos oma keho tai hevonen ei ole valmis, joudutaan valmentautumis aikaa käyttämään turhaan tähän, myös valmentajan antamat neuvot ratsastajalle on helpompi toteuttaa kun keho on jo toimintavalmis ja herkkä. Parasta treenaaminen on sillon kun saa tsempattua itselleen fiiliksen, jossa tietää tekevänsä parhaimpansa ja yrittää tehdä kaiken keskitetysti. Tämä tunne usein on sellainen, että maailmasta katoaa kaikki muu kuin se mitä juuri teet hevosesi kanssa. 
Valmennuksen jälkeen voi valmentajan kanssa kerrata mitä tunnilla tehtiin, miksi ja miten harjoitteet sujuivat. Tämän lisäksi on hyvä käydä läpi että mitä ratsukko nytten harjoittelee ennen seuraavaa valmennusta. Itselläni tuli mm. viimeksi kevennys kielto:D Saan toki ravata, mutta tietyllä tavalla jotta saadaan keho oppimaan käyttämään oikeita lihaksia. Tämän jälkeen kirjoitan vielä kotona ylös tunnilla opitut asiat ja mitä tulee harjoitella, jotta varmasti muistan. Omaa edistystä ja ajatusmaailman muuttumista on myös mukava seurata jälkikäteen. Itse aloitin äskettäin ratsastus päiväkirjan, jonne kirjaan sekä valmennuksien että omien ratsastuksien oppeja ja fiiliksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti