15. marraskuuta 2015

Maastakäsittely päivä- Equus Finland

Eilen tallillamme kävi Equus Finland, Jenny Ahlroth pitämässä maastakäsittely päivän. Pitkä päivä olikin, aloitimme klo 10 ja vasta neljän jälkeen olin matkalla kotiin. Päivä oli erittäin mielenkiintoinen! Aloitimme luennolla ja keskustelulla, jossa kävimme läpi Monty Roberts- koulutustapaa sekä keskustelimme paljon hevosen luontaisesta kommunikoinnista, sen aisteista ja näkökentästä sekä erilaisista tavoista joilla voimme itse vaikuttaa ja kommunikoida hevosen kanssa.
 Itse en ole liiakseen vielä ehtinyt oppia hevosen luontaista tapaa kommunikoida, enkä tiennyt kaikkea näkökentästäkään, joten paljon hyviä, erittäin mielenkiintoisia ja hyödyllisiä oppeja tuli esille. Esimerkiksi se että hevonen on hyvin toispuoleinen ja sen aivot toimivat hyvin eritavalla kun meidän. Oikealla silmällä se näkee oikean sivun ja tällä puolella nähdyt ja turvalliseksi opituista asioista vain 20% siirtyy vasemmalle puolelle tietoon ja käyttöön. Joten toteaminen että kentän laidalla roikkuva toppatakki ei ole vaarallinen kierrosta vaihtaessa, ei ole itsestään selvyys. 
Keskustelimme myös aiheista kuten lauman tärkeydestä, reaktio eläimestä, pakenemisesta- ja taistelusta,  siitä kuinka herkästi hevonen häiriintyy ja paineen myötäämisestä.

Itselleni oli havainnollista taas päästä hieman lähemmäksi hevosen herkyyttä, ja samalla ymmärtää syvemmin myötäämisen merkitystä. Oli myös erittäin hyvä saada taas uutta tuulta ja innostusta maastakäsittelyyn. Kesällä teimme Xeten kanssa paljon yhteisiä asioita ja harjoituksia ratsastuksen lisäksi, nyt loukkaantumiseni myötä se hieman väheni. Mutta nyt ohjelmaan tulee taas säännöllisemmin suunniteltua maastakäsittelyä. Oli myös erittäin ihanaa saada talliväkeä koolle ja keskustella näistä aiheista, tällaista voisi kyllä tehdä ilman että on koulutuskaan kyseessä. Jakaa enemmän ajatuksia ja oppeja muiden ratsastus ihmisten kanssa.

Keskusteluiden ja pienen ruokailun jälkeen oli vuorossa käytännön harjoittelu, joka aloitettiin ensin ihmisten kesken. Oltiin pareittain, toinen sai olla ihminen ja toinen hevonen ja tässä harjoiteltiin kehon ja riimunnarun käyttämistä. Olen yllättynyt kuinka hyvin tässäkin lajissa voi ihmiselle havainnollistaa näitä asioita tämän tyylisillä harjoitteilla. Ja sitten miettii että se hevonen on hyyyvin paljon herkempi!
 Maastakäsittelyä tehdään Dually-koulutusriimulla, Riimun tarkoitus on luoda paine nenäpiin kohdalle. Erona normaaleihin riimuihin on se että paine ei tule niskaan, ja paine myötää jo heti hevosen tehdessä oikein, se antaa siis hieman anteeksi ihmisen myötäämisen virheille ja hitaudelle. Itse ostin yhden koulutus riimun Vepsältä kesällä, ja vielä etenen sillä. Dual-riimu olisi kyllä erittäin tervetullut, mutta on sillä hintaakin.
Lopuksi työskentelimme vuorotellen omien hevostemme kanssa, tehden muutamia alkutason harjoitteita, joiden tehtävänä on luoda selkeät raamit ihmisen ja hevosen välille. Harjoitteet perustuvat siihen että hevonen seuraa sinua oikealla paikalla ja oikeassa linjassa, peruuttaa ja kääntyy niin että tila pysyy. Tavoite on päästä pois paineenkäytöstä, niin että hevonen liikkuu pelkästään kehonkielestämme. Pitää laittaa omaan alitajuntaan hiljaseksi tavoitteeksi että Xette, täykkäri tamman kanssa saataisiin hommat toimimaan ilman riimujakin;)

Kirjoittelen joskus enemmän meidän maastakäsittely sessioista ja fiiliksistä miten ne on vaikuttanu ratsastukseen. Ensi viikolla kirjoittelen uusista tuulista ja siitä mitä tällä hetkellä arjessani tapahtuu harjoittelun ja tavoitteiden toteuttamisen parissa.





Käy tutustumassa Equus Finalndin  enemmän: http://www.fin.equusfinland.com/jenny.html
Videolla näette koulutusvälineet, Dual-koulutusriimun ja liinan joka on vähintään 6m pitkä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti